Op de weg in Engeland!
Er staat een verhuizing naar Engeland op de planning, of misschien bent u de zee inmiddels al overgestoken. Zo’n verhuizing brengt heel wat teweeg. Behalve dat alles van A naar B moet, veranderen ook verzekeringspakketten, belastingszaken, inschrijvingsprocedures en ga zo maar door. Na de verhuizing leert u Engeland pas écht kennen. De cultuur, de mensen, de gewoonten en het rijden aan de andere kant van de weg. Gelukkig went dat snel, maar waar moet u verder op de weg nog op letten? Zijn er tolwegen? Betaalt u wegenbelasting?
Tol betalen in Engeland
Engeland is geen typisch tol-land. Over het algemeen komt u in Engeland geen tolwegen tegen. Alleen bij lokale bruggen en de oeververbindingen Severn Crossing en Dartford Crossing moet u misschien wat tol betalen. Wel moet u waarschijnlijk extra betalen voor het gewicht van de verhuiswagens. Per 1 april 2014 moeten alle vervoersmiddelen van 12 ton of meer rekening houden met tolheffing.
“Road tax” – Voertuigenbelasting (wegenbelasting)
Het geld voor wegen in Engeland komt van de voertuigenbelasting en de brandstofaccijns. Om met een auto op de weg te mogen rijden heeft u een voertuiglicentie nodig. Tot vorig jaar was die licentie een papieren schijf die zichtbaar in de auto lag. Inmiddels staan geregistreerde voertuigen in een centraal opgeslagen database. Voertuigen die stilstaan en niet gebruikt worden of die niet op openbare wegen rijden staan geregistreerd als ‘Statutory Off Road Notification’ (SORN). In de database staat een aantekening over het bestaan van deze auto. Auto’s mogen dus niet ongeregistreerd stilstaan.
Het tarief van de voertuigenbelasting ligt aan de soort auto, het bouwjaar en de CO2-uitstoot van de auto. Die tarieven lopen nogal uiteen: het kan bij een uitermate zuinige en lichte auto gaan om slechts £20 per jaar, maar het kan met zware of oude auto’s ook uitlopen tot £520 per jaar per auto. Op het internet vindt u op allerlei websites rekenmodules waarin u alvast een schatting voor uw auto kunt berekenen.
Snelheden op de Engelse wegen
En hoe hard mag u eigenlijk rijden in Engeland? Het is u misschien al opgevallen. De snelheidsborden in Engeland worden in ‘miles per hour’ aangegeven en niet in kilometers. Binnen de bebouwde kom ziet u 30-borden staan. Dat staat gelijk aan 48 kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom komt u 60 of 70-borden tegen (96 en 113 kilometer per uur) en op de snelweg staan 70-borden. Let op: deze snelheden zijn bedoeld voor auto’s en motoren. Heeft u vanwege de verhuizing een aanhanger achter uw auto hangen? Dan rijdt u buiten de bebouwde kom maximaal 50 (80 kilometer per uur) en op de snelweg 60 (96 kilometer per uur).
Aanvullende informatie over wonen in Engeland
Zo! Nu bent u achter het stuur goed op weg!