Als u gaat verhuizen naar Frankrijk, verandert er van alles. Eén van die dingen zijn de nationale feestdagen in Frankrijk. Naast de christelijke / katholieke feestdagen zoals we die in Nederland vieren, kent Frankrijk ook nog enkele eigen officiële feestdagen. Lees alles over de feestdagen in Frankrijk en mis geen enkele Franse feestdag meer!
Wanneer zijn de Franse feestdagen?
Ieder kalenderjaar kent Frankrijk elf officiële feestdagen. De helft van die feestdagen klinkt ons als Nederlanders bekend in de oren; de andere helft zijn typische Franse feestdagen.
- Nieuwjaarsdag (1 januari)
- Dag van de Arbeid (1 mei)
- Bevrijdingsdag (8 mei)
- Pasen
- Hemelvaartsdag
- Pinksteren
- Quatorze Juillet (14 juli)
- Maria ten Hemelopneming (15 augustus)
- Allerheiligen (1 november)
- Wapenstilstand (11 november)
- Kerst (25 december)
Op al deze Franse feestdagen zijn de Franse overheidsinstellingen en Franse winkels gesloten en ook zitten op deze dagen de banken dicht. Iets om rekening mee te houden wanneer u op deze dagen om een product of dienst verlegen zit!
Nieuwjaarsdag (Jour de l’An) – 1 januari
De eerste feestdag in Frankrijk begint gelijk al op de eerste dag van het jaar: op 1 januari vieren de Fransen – net als wij hier in Nederland – Nieuwjaarsdag. Evenals in Nederland zit je vaak met familie en vrienden bij elkaar en wens je elkaar om 0.00 uur een gelukkig nieuwjaar. Vuurwerk kom je in Frankrijk echter nauwelijks tegen. In plaats daarvan geven Fransen elkaar op Nieuwjaarsdag kleine cadeautjes en wordt er lekker eten klaargemaakt.
Dag van de Arbeid (Fête de Travail) – 1 mei
De eerste Franse feestdag die in Nederland geen officiële feestdag is, vindt op 1 mei plaats. Op 1 mei wordt de Dag van de Arbeid in Frankrijk gevierd. Op deze dag wordt de strijd om betere arbeidsomstandigheden gevierd door zowel de socialistische als de communistische arbeidersbeweging. Deze viering dateert al sinds 1889 en is vooral een symbool van de hoop op een rechtvaardige maatschappij, waarin arbeiders ook een plek hebben.
Bevrijdingsdag (Fête de la Victoire) – 8 mei
Een week na de Dag van de Arbeid vieren de Fransen op 8 mei opnieuw een feestdag: 8 mei wordt de Bevrijdingsdag in Frankrijk gevierd. De Bevrijdingsdag wordt in Frankrijk ook wel ‘le jour de la libération’ genoemd. Evenals in Nederland wordt op deze dag het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht en gevierd.
Tweede Paasdag (Lundi de Pâques) – 2 april 2018
Net als in Nederland wordt ook in Frankrijk Pasen gevierd. Enkele dagen na Goede Vrijdag wordt met Pasen de opstanding van Jezus Christus uit de dood herdacht. In tegenstelling tot Kerst kent Frankrijk – evenals Nederland – twee Paasdagen.
Hemelvaartsdag (Jour de l’Ascension) – 10 mei 2018
Precies veertig dagen na Pasen wordt in Frankrijk, zoals in heel veel landen, de hemelvaart van Jezus herdacht. Deze donderdag is een nationale feestdag, waarop alle Fransen dan ook een officiële vrije dag hebben.
Tweede Pinksterdag (Lundi de Pentecôte) – 20 mei 2018
Tien dagen na Hemelvaartsdag en vijftig dagen na Pasen wordt in Frankrijk Pinksteren gevierd. Evenals Goede Vrijdag, Pasen en Hemelvaartsdag is ook Pinksteren een christelijk feest, waarop de uitstorting van de Heilige Geest wordt herdacht. Ook hierin is er geen verschil met Nederland.
Quatorze Juillet (Fête Nationale) – 14 juli
Quatorze Juillet is misschien wel de bekendste Franse nationale feestdag van alle Franse feestdagen. Op deze nationale feestdag wordt in Frankrijk de Franse Revolutie van 1789 herdacht. In heel Frankrijk is het op 14 juli één groot feest, waarop dans, muziek en wijn in het middelpunt staan.
Maria ten Hemelopneming (Marie l’Assomption) – 15 augustus
Tijdens Maria ten Hemelopneming wordt de opneming van Maria met lichaam en ziel in de hemel gevierd. Maria ten Hemelopneming vindt ieder jaar plaats op 15 augustus en is een officiële feestdag in Frankrijk. Maria ten Hemelopneming wordt ook wel de Mariahemelvaart of de Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart genoemd.
Allerheiligen (Toussaint) – 1 november
Met Allerheiligen worden alle ruim 100.000 heiligen van de Rooms-Katholieke kerk vereerd en herdacht. Een dag later – op 2 november – worden met Allerzielen alle overleden mensen herdacht. Halloween is de Engelse benaming voor Allerheiligenavond.
Wapenstilstand (Jour de l’Armistice) – 11 november
Ook op 11 november viert Frankrijk een nationale feestdag: Wapenstilstandsdag. Deze dag – die ook wel Jour du Souvenir wordt genoemd – is vergelijkbaar met Bevrijdingsdag (8 mei). Op deze dag wordt het eind van de Eerste Wereldoorlog gevierd.
Kerst (Noël) – 25 december
De laatste nationale feestdag in Frankrijk is Eerste Kerstdag. Met Kerst wordt de geboorte van Jezus Christus herdacht. In tegenstelling tot Nederland kent Frankrijk geen Tweede Kerstdag, maar uitsluitend een Eerste Kerstdag. Kerst wordt in Frankrijk meestal gevierd in familiekring. Op Kerstavond (24 december) bezoeken veel Fransen de kerk, om daarna met hun familie van een uitgebreide maaltijd te genieten.