Praktische informatie over emigreren naar Engeland
Gaat u emigreren naar Engeland? Dan heeft u, naast het vervoer van uw spullen, nog genoeg te regelen! In Engeland zijn veel dingen namelijk anders geregeld dan in Nederland. U doet er goed aan zich voor te bereiden op deze zaken. U moet aan veel dingen tegelijk denken en dan hebben we het nog niet over de papierwinkel gehad. Gelukkig hoeft u niet alles zelf te doen.
Over Engeland
Bij Engeland hebben veel mensen het beeld van regenachtig en somber weer. Maar Engeland heeft ook veel moois te bieden. Zo vind je in Londen de de Towerbridge, London Eye en de Big Ben. Samen met de dubbeldekkers en telefooncellen zorgt dit voor dat typische Engelse straatbeeld. En ook al is het weer soms zo somber, de mensen zijn er beleefd en hartelijk en er is vrijwel altijd wel wat te doen in Engeland.
Praktische informatie over Engeland
Engeland heeft erg veel moois te bieden. Maar natuurlijk moet er ook nagedacht worden over alle belangrijke zaken die in orde moeten zijn. Want hoe zit dat met belastingen, verzekeringen en de invoering van goederen? Allemaal vragen die u bezig houden. Om u een ontspannen emigratie te bezorgen, hebben wij voor u belangrijke en praktische informatie op een rij gezet. Ook de verschillen met Nederland staan hier bij. De onderwerpen:
Wonen in Engeland
Gaat u, bijvoorbeeld voor uw werk in Engeland, wonen in Engeland? Sinds de Brexit zijn de huizen in Engeland een stuk goedkoper geworden. Geen wonder dat steeds meer mensen een huis kopen in Engeland. Een huis huren in Engeland is echter vrij duur en daardoor relatief minder aantrekkelijk. In Engeland wonen ruim 53 miljoen mensen (daarmee is Engeland nummer zes in Europa), waarvan er ruim acht miljoen wonen in Londen, de hoofdstad van Engeland. Veel van die Londenaren wonen en werken in Londen.
Werken in Engeland
Wonen en werken in Engeland als Nederlander is voor veel mensen zeer aantrekkelijk. Dankzij de stabiele economie zijn er veel vacatures in Engeland, terwijl de werkloosheid steeds verder daalt. Bovendien beheersen vrijwel alle Nederlanders de Engelse taal goed tot uitstekend, waarmee een belangrijke barrière wordt weggenomen. Al vele tienduizenden Nederlanders werken in Groot-Brittannië!
National Insurance Number
Gaat u emigreren naar de UK? Dan heeft u een National Insurance Number nodig. Het National Insurance Number is de Engelse variant op het Burgerservicenummer (BSN) zoals we dat in Nederland kennen. Als u gaat vertrekken naar Engeland, kunt u uw National Insurance Number aanvragen bij Jobcentre.
Bankrekening openen in Engeland
Gaat u als Nederlander emigreren naar Engeland en wilt u een bankrekening openen? Bij de meeste banken in Engeland kunt u zo binnenlopen en wordt u netjes geïnformeerd over de gang van zaken. Vrijwel alle Nederlanders die emigreren naar Engeland hebben uitstekende ervaringen mee.
Huisvesting
U vindt hier informatie over het kopen van een huis. Daarnaast vindt u informatie over de beschikbare subsidies. Bent u op zoek naar een koopwoning of een huurwoning? Dan moet u met een paar zaken rekening houden:
- De prijs is in ponden, in euro’s zal het bedrag dus hoger uit vallen.
- Het is niet gek te onderhandelen in de prijs, vaak wordt er 5% onder het gevraagde bedrag geboden.
- Hoe dichter u een woning zoekt bij London, hoe duurder de woningen zullen zijn.
Nu moet u bij een koopwoning ook meer weten van de hypotheek. De Engelse markt voor hypotheken is één van de grootste in de wereld. Voor een hypotheek kunt u terecht bij building societies, credit unions of banken. Bij de eerste genoemde bent u goedkoper uit dan bij banken.
Er zijn verschillende fases voor het regelen van uw hypotheek. Als eerste dient u goedkeuring te krijgen van het maximaal te lenen bedrag. Hoeveel u verantwoord kunt lenen, wordt bekeken aan de hand van een lijst vol gegevens. In het Engels wordt dit Decision of Principle of Agreement in Principle genoemd. De makelaars zullen u bij het uitbrengen van uw bod ook vragen om uw Decision of Principle. Heeft u een huis gevonden en is uw bod geaccepteert? Dan kijkt de hypotheekverstrekker of het allemaal goed zit.
De gegevens die u nodig heeft voor het verkrijgen van een Decision of Principle:
- Persoonlijke gegevens: Geldig ID en het eerder genoemde National Insurance Number
- Accommodatiegegevens: Bewijs van uw huidige adres en uw accommodaties van de afgelopen drie jaar. Heeft u nooit eerder in Engeland gewoond en gaat u nu voor het eerst? Dan moet u een BRP meenemen die u aan kunt vragen bij uw gemeente. Dat staat voor internationaal basisregistratie personen.
- Financiële gegevens: inkomen en vermogen.
- Gegevens werkgever: waar werkt u, wie is uw leidinggever?
- Koopovereenkomst.
Scholen
In Engeland zijn twee soorten scholen. Public Schools en staatsscholen. De staatsscholen zijn gratis. Vanaf vijf jaar moeten Engelse kinderen naar school. ’s Ochtends beginnen ze vaak met een gezamenlijke dagopening. Dit kan bestaan uit het samen zingen of luisteren naar een speech van de directeur. Uniforms zijn niet meer op alle scholen verplicht, wel op de dure Public schools.
De lestijden zijn maandag t/m vrijdag van 9 uur tot 12 uur en van 13 uur tot half vier of vier uur. Sommige scholen gaan zelfs door van half negen tot half drie, deze hebben een korte lunchpauze. Dit gebeurt vooral op middelbare scholen. Het schooljaar is verdeeld in drie semesters: de herfst, zomer en de lente). De drie semesters worden gescheiden door elke keer twee weken vakantie. In het midden van een semester is ook nog een week vakantie.
Ouders mogen kinderen ongeveer twee weken thuishouden zonder wettelijke toestemming. Dit gaat om dagen buiten de vakanties. Dit is niet raadzaam tijdens de examens. Als uw kind namelijk het examen niet kan maken of deze opnieuw moet maken, krijgt u een boete. De GCSE examens vinden in mei en juni plaats.
Nutsvoorzieningen
Welke woning gerelateerde kosten moet u betalen als u in Engeland gevestigd bent? De kosten voor nutsvoorzieningen als gas, water en elektriciteit verschillen enorm per regio en gebouw. Voor water en elektriciteit betaalt u ongeveer 120 pond per maand en 70 pond voor de verwarming. Nogmaals, verschilt dit enorm per gebruiker, woning en regio. Voor de gemeentebelasting betaalt u zo’n 100 pond per maand, hoe dichter u bij Londen woont, hoe meer u moet betalen.
Sociale voorzieningen
Zaken als pensioen, uitkering en kinderbijslag en gezondheidszorg zijn voor Nederlanders heel belangrijk. Hoe zit het als u emigreert naar Engeland?
- De gezondheidszorg is erg goed geregeld in Engeland. Zij werken via het NHS systeem – National Health System. Het is een van de meest efficiente en transparantste gezondheidssystemen ter wereld. Voor de ruim 63 miljoen mensen in Engeland is de gezondheidszorg gratis, uitgezonderd bijzondere ingrepen of bezoeken aan tandartsen.
- Uitkering bij werkeloosheid is er ook in Engeland. Als u hiervoor in aanmerking komt, krijgt u een maximaal bedrag dat van uw leeftijd, inkomen en besparingen afhangt. Elke twee weken ontvangt u dan een bedrag. U heeft alleen recht op de uitkering als u belooft om actief op zoek te gaan naar een baan. Als u niet actief genoeg bent en u kunt geen goede reden geven waarom u recht heeft op de JSA ( Job Seekers Allowance), wordt de uitkering per direct gestopt. Bij een leeftijd tussen de 18 en 24 jaar ontvangt u 57,90 £ per week, bij 25 jaar of ouder ontvangt u maximaal 73,10 £ en stellen ouder dan 18 jaar ontvangen tot maximaal 114,85 £ per week.
- Om kinderbijslag te claimen, moet u minimaal drie maanden in Engeland zijn. Dan moet u aan kunnen tonen dat u toestemming heeft om in Engeland te wonen, Engeland moet uw thuisbasis zijn en uw kind moet bij u wonen. Voor het oudste of enige kind krijgt u wekelijks 20,70 £ en voor extra kinderen krijgt u per kind 13,10 £.
- Pensioen is in Engeland wel andere koek dan in Nederland. In Engeland hebben ze een privaat pensioenstelsel, dat inhoudt dat iedereen zijn of haar eigen pensioen regelt en werkgevers hier weinig mee te maken hebben. U kunt dan kiezen meer of minder te willen betalen voor uw pensioen, let wel dat de hoeveelheid die u betaalt ook gelijk effect heeft op uw pensioen later. U kunt vanuit Nederland wel uw pensioen meenemen, dit wordt geregeld vanuit Nederland.
Verzekeringen
Aansprakelijkheidsverzekering is in het Engels Liability insurance. Het beschermt je voor schade die jij aan brengt aan derden. In Engeland is de aansprakelijkheidsverzekering verplicht voor bedrijven. Particulieren hebben meestal geen aansprakelijkheidsverzekering, maar het kan wel. Let u dan wel op wat de verzekering wel of niet dekt. Hoe goedkoper de verzekering, hoe minder gedekt.
U moet uw auto in Engeland registreren en verzekeren als u naar Engeland emigreert en uw auto meeneemt. Ook als u er een in Engeland koopt is dit verplicht. Alleen een third-party personal insurance is verplicht. U kunt uzelf wel uitgebreider verzekeren. In Engeland verzekert u niet de auto, maar uzelf als persoon om te rijden in een bepaalde auto. Wilt u met meerdere personen in een auto, moet u deze hiervoor uitgebreider verzekeren. Let op dat er maar bij sommige verzekeringen in andermans auto gereden mag worden.
De inboedelverzekering is erg duur in Engeland. De meeste Engelsen hebben de home contents insurance dan ook niet afgesloten. U moet bij het regelen van uw inboedel verzekering op veel dingen letten en vooral op welke verzekeraar wat dekt.
Belastingen
Welke belastingen moet u in Engeland betalen? Hebben ze daar ook inkomstenbelasting, BTW en wegenbelasting?
Inkomstenbelasting betaalt u op uw inkomen. Net als in Nederland! Ook hier geldt: hoe meer u verdient, hoe meer u belasting betaalt. In Engeland is de inkomstenbelasting lager, namelijk: 20 tot 45 %. U betaalt tot 11.500 £ geen belasting.
Ook in Engeland betaalt men BTW oftewel VAT. Het standaardtarief is er 20%. Dat is 1% lager dan wat u in Nederland betaalt aan BTW voor de meeste producten en services. Over energie en renovatiekosten gaat 5% BTW en de primaire producten als medicijnen, water, ov, kleding en boeken betaalt u 0%, dit tarief wordt dan ook Zero Rate genoemd.
Over wegenbelasting hebben wij al eens een blog geschreven! Bekijk onze blog voor meer info.
Invoering
Omdat u binnen de EU woont, kunt u vaak zonder al te veel problemen uw goederen naar Engeland verhuizen. Wat mag u allemaal nog meer meenemen?
- Dieren: U laat uw huisdier toch niet achter in Nederland? Als u uw huisdier meeneemt, moet het beestje wel voldoen aan de regels van het Pet Travel Scheme. Vanuit Nederland hoeft u uw dier niet eerst in quarantaine te brengen.
- Planten: Bij het emigreren is het niet gek dat u uw planten meeneemt. Zorgt u er dan wel voor dat deze vrij zijn van ongedierten en ziekten?
- Eten
- Voertuigen: u moet deze binnen 14 dagen melden bij het HMRC, btw moet u betalen en u moet aan kunnen tonen dat het voertuig voldoet aan de veiligheids- en milieunormen. Als eenmaal alles is geregeld, moet u uw voertuig registreren en krijgt u een nummerplaat.
Nog meer informatie
Natuurlijk heeft u ook vragen die alleen voor u persoonlijk van belang zijn. Daarom kunt u altijd terecht bij verhuisbedrijf Engeland. Voor al uw vragen over emigreren naar Engeland staan zij klaar.
U gaat verhuizen naar Engeland? Vraag nu 3 vrijblijvende offertes aan en neem contact op voor meer informatie over Engeland.