U zoekt een huis in Frankrijk. Maar wat gaat u doen? Kopen of (eerst) huren? Wij geven u hieronder alvast wat informatie om u op weg te helpen.
Een huis kopen in Frankrijk
Wanneer u een woning gaat kopen in Frankrijk, is het goed om de volgende zaken in uw achterhoofd te houden.
De waarde van een woning is behoorlijk afhankelijk van de locatie. Een prachtig huis veraf van de kust en bewoonde wereld, kan minder waard zijn dan een simpele woning op een goede locatie. Bedenk ook dat grond in Nederland meer waard is dan in Frankrijk. Een woning met een enorme lap grond hoeft dus niet per se veel meer waard te zijn.
Gemeentelijke belastingen verschillen sterk per gemeente. Dit kan voor onverwachte kosten zorgen. Bedenk ook dat het aanleggen van bijvoorbeeld een riolering extra duur is wanneer het huis op een berg staat. Aan de kust zijn de regels omtrent bouwen en verbouwen extra streng. Informeer hiernaar.
In Frankrijk heeft men twee soorten overeenkomsten:
Compromis de vente – Een overeenkomst waarbij u een aanbetaling doet van 10% van de aankoopsom. Als de uiteindelijke verkoop doorgaat, wordt de aanbetaling verrekend met de aankoopsom.
Promesse de vente – Een overeenkomst waarbij u een aanbetaling doet van 10% van de aankoopsom. Deze wordt terugbetaald wanneer de verkopende partij de afspraken niet nakomt.
Een huis of appartement huren in Frankrijk
Huren is verstandig wanneer u er nog niet zeker van bent dat u voor langere tijd in Frankrijk blijft. Zo zit u niet direct aan een hypotheek vast.
Huurhuizen worden voornamelijk aangeboden door particulieren en Régies. Een Régie is een beheerder van huurwoningen. Ze handelen in opdracht van de eigenaren. Het aanbod huurwoningen is best groot.
Let bij een huurwoning goed op de staat van het huis. Laat gebreken die er al zijn op papier zetten. Wil je de huur opzeggen? Dat kan als huurder altijd. De opzegtermijn bedraagt een maand. De huurprijzen mogen elk jaar verhoogd worden.
De borg is wettelijk vastgesteld op maximaal één maand huur. Kijk echter wel uit bij het betalen van een borg. Doe dit niet zomaar. Er zijn verhuurders die hun woning aan meerdere mensen tegelijkertijd verhuren en er vervolgens vandoor gaan met het geld.