Hoe gaat dat in z’n werk?
U heeft uw droomhuis gevonden in Schotland of u droomt er al jaren van om naar Schotland te emigreren. Een hartstikke mooie stap en een bijzondere verhuizing! Het koopproces verloopt anders dan in Nederland. We informeren u graag over de verschillen met Nederland.
Surveyors en solicitors
In Nederland doet men een bod op een huis. Dat laat u in Schotland over aan een zogeheten ‘solicitor’. Dat is een soort makelaar/notaris die onderhandelt met de verkoper. Die solicitor maakt ook alle benodigde documenten in orde en behartigt uw belangen. Voor u zover bent, heeft u eerst een surveyor rond laten neuzen in uw droomhuis. Een surveyor is iemand die de waarde en metingen van het huis vastlegt. Hij kijkt ook naar aspecten als houtrot, vochtgehalte en isolering. Een surveyor zal na zijn inspectie uitgebreid verslag doen over de staat van het huis. De solicitor baseert daarop het perfecte bod, in samenspraak met u natuurlijk. Het voordeel is dat u een huis koopt waar twee professionals zich in verdiepten, het nadeel is dat u ook betaalt voor de bemoeienissen van deze personen. Er is in Schotland veel discussie over de noodzaak van de surveyor en solicitor. Toch is het ook nog steeds een doodgewone zaak.
“Home Report” – Huisverslag
De keuring van de surveyor is echter sinds 2008 niet meer verplicht. Wel moet er een officieel huisverslag (Home Report) bestaan van het huis, als u geen gebruik maakt van een surveyor. Als u erom vraagt bij de verkoper, hoort u het te krijgen. Zo’n huisverslag bestaat uit drie delen:
- Een bouwkundig rapport.
- Een vragenlijst waarin de verkoper allerlei vragen beantwoordt.
- Een energielabel.
In zo’n verslag zit vaak ook een taxatierapport voor de hypotheeknemer. Overigens is zo’n huisverslag niet verplicht voor nieuwbouw.
De koopprijs in Schotland
Een ander groot verschil met Nederland is dat de koopprijs van een huis in Schotland altijd de minimumprijs is. U biedt normaliter 10 tot 20% meer. De solicitor adviseert u over het beste bod. U moet natuurlijk ook goed in uw achterhoofd houden wat u voor het huis over heeft en welke waarde u het zelf geeft.
De “closingdate” – Einddatum
In Schotland maakt men vaak nog gebruik van het fenomeen ‘closingdate’. U overhandigt uw bod in een gesloten envelop en die wordt pas op de closingdate weer geopend. Niemand weet dus van tevoren wie het hoogste biedt. Over het algemeen wint het hoogste bod, maar dat is geen must.
Hoera, een huis!
Wordt uw bod aangenomen? Pas als u een officiële handtekening zet, bent u zeker van de koop. En dan kan het grote verhuizen beginnen. Inpakken maar! Succes en veel woonplezier in uw droomhuis en vergeet niet om 3 vrijblijvende verhuisoffertes aan te vragen!