Geografische kenmerken van Zweden
Nederland past ongeveer 11 keer in Zweden en daarmee is Zweden ook het grootste land van Scandinavië. Het hoogste punt is de berg de Kebnekaise met een hoogte van 2114 meter.
Zweden telt een enorm aantal meren. Ongeveer 96.000 verspreid over het hele land. Dit is dan ook goed te zien op een kaart. Natuurschoon is er in overvloed.
Verschil met Nederland
De verschillen tussen Zweden en Nederland zijn niet zo moeilijk te bepalen. Zweden bestaat grotendeels uit gebergtes en meren, waar Nederland vrijwel geen gebergte kent en slechts een handjevol meren.
Klimaat in Zweden
In Zweden heeft men te maken met 4 verschillende klimaatsoorten.
- Gematigd zeeklimaat – Dit klimaat vindt men in het zuiden en komt aardig overeen met dat van Nederland.
- Gematigd landklimaat – Dit klimaat vindt men in het midden van Zweden.
- Koel landklimaat – Het koele klimaat is te vinden in het noorden.
- Hooggebergteklimaat – Dit klimaat vindt men uiteraard in de bergen.
Met uitzondering van het zuidwesten, valt er relatief weinig neerslag in Zweden. Ongeveer 300 tot 400 millimeter per jaar. In het zuidwesten valt ongeveer 800 tot 1300 millimeter per jaar.
Sneeuw valt er ongeveer 25 tot 30 dagen per jaar. In de bergen valt echter stukken meer sneeuw, waardoor de bergen ruim 200 dagen per jaar bedekt zijn met sneeuw.
Verschil met Nederland
Nederland heeft geen 4, maar slechts 1 klimaat. Per jaar valt er ongeveer 800 millimeter neerslag. Dat is een stuk minder dan in het zuidwesten van Zweden, maar flink meer dan in de rest van het land.
Demografie Zweden
Zweden telt 9.1 miljoen inwoners, verdeeld over een oppervlakte van ruim 450.000 m². Dit komt neer op een bevolkingsdichtheid van 20 inwoners per m². Grofweg wordt er in 3 talen gesproken, namelijk Deens, Noors en Zweeds.
Verschil met Nederland
Nederland heeft een stuk meer inwoners (bijna 17 miljoen) maar deze wonen wel dichter op elkaar (37.300 km²). Gemiddeld telt Nederland 445 inwoners per km², tegen 20 in Zweden.